Премиерът на Чешката република каза, че международна инициатива за закупуване на оръжия за

...
Премиерът на Чешката република каза, че международна инициатива за закупуване на оръжия за
Коментари Харесай

Чехия осигури средства за 800 000 снаряда за Украйна

Премиерът на Чешката република сподели, че международна инициатива за закупуване на оръжия за Украйна от страни отвън Европа е събрала задоволително пари за закупуването на 300 000 снаряда, ревизирайки надолу цифрите, оповестени по-рано от президента, съобщи Агенция Франс Прес.
Държавният глава Петър Павел каза на 7 март, че Украйна ще получи 800 000 снаряда до седмици, откакто 18 страни донори са дали обещание финансиране.
„ Успяхме да съберем задоволително пари, с цел да купим първата партида от 300 000 артилерийски снаряда “, изясни министър председателят Петър Фиала.
„ Нашата цел обаче е да реализираме доста повече! Продължаваме да търсим сътрудници, с цел да можем да продължим да поддържаме Украйна в нейната смела борба против съветския агресор “, написа той в X.
Европа се бори да обезпечи задоволително муниции за Украйна. Държавите от Европейския съюз бяха дали обещание един милион снаряди до края на март, само че доставките им не доближиха.
Но Павел сподели на конференция по сигурността в Мюнхен предишния месец, че Чешката република - член на Европейски Съюз и НАТО с 10,8 милиона население - е съумяла да събере доста количество оръжия за Украйна отвън континента.
Тогава той сподели, че, работейки с Канада и Дания, чехите са " разкрили " 500 000 снаряда от 155 милиметра и 300 000 от 122-милиметра.
По-рано " Файненшъл Таймс " заяви, че Прага желае да събере 1,5 милиарда $, с цел да заплати за боеприпасите.
Украинските сили от месеци се борят с липсата на муниции, до момента в който се пробват да задържат съветските войски, които нахлуха през февруари 2022 година
Поддръжниците на Киев изпратиха милиони свои снаряди в Украйна, само че запасите са на привършване.
Някои страни от Европейски Съюз не са склонни да насочат военните разноски отвън Европа. А пакет от помощ на Съединени американски щати на стойност 60 милиарда $ беше арестуван на фона на разногласия в Конгреса.
Белгия, Англия, Канада, Дания, Франция, Германия, Литва, Нидерландия, Норвегия и Швеция са измежду страните, които способстват за плана, управителен от Чехия. Днес се причисли и Люксембург.
Нидерландия е дала обещание 100 милиона евро (109 милиона долара), до момента в който Германия е предложила " шестцифрена сума от милиони евро ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР